İLAÇ FİRMALARINDA YOLSUZLUK BİTMİYOR! NOVARTİS'E 1.3 MİLYAR DOLAR CEZA

Acı İlaç

NOVARTİS OLAYI...

Novartis İlaç Firması,  ABD de rüşvet, komisyon verme ve fiyat oyunları sebebi ile ABD hükümetiyle 1.3 milyar dolar ödemeyi kabul ederek anlaşmaya vardı.  Novartis 729 milyon doları doktorlara verdiği komisyon ve Medicare hastalarına önerdiği kanunsuz geri ödeme dolayısı ile ödeyecek.

Yedi sene önce ilk defa federal savcılar  Novartisin doktorlara ilaçlarını yazdırmak için milyonlarca dolar rüşvet verdiğini ortaya çıkarttı.

Geçen Salı günü Novartis CEO su Vas Narasimhan ‘’bu toplumla güvenirlik açısından bizim içim bir kilometre taşıdır, yeni yönetim ve ciddi etik değerler firmamızın kalbine kazınacaktır’’ diyerek bir yerde suçlarını kabul etti.

Doktorlara verilen 729 milyon komisyon-rüşvet cezasına ilave olarak, 347 milyon dolar yabancı ülkelerde rüşvet vermek ve 195 milyon dolar fiyat ayarlamaktan dolayı ceza ödemeyi kabul eden Novartis toplam 1 milyar 271 milyon dolar ceza ödeyecek.

Varılan son anlaşma iki farklı olayı kapsamakta. Birincisi: binlerce ‘’konuşmacı’’ toplantılarında doktorlara Lotrel, Starlix, Tekturn, Tekamlo, Diovan ve Exforge yazmaları karşılığı bazıları kişi başı altı bin dolara varan yemek davetleri, yurt dışı geziler ve aktiviteler düzenlemesi. İkinci olay, Novartis’in bundan böyle doktor toplantıları yapmaya son vermesi yönünde anlaşma yapması (bakınız novartis_court dossier).

Novartis tarafından yapılan açıklamada bundan sonra yemekli toplantılar yerine ilaç eğitimi ağırlıklı olarak dijital ortamda yapılacak, çok sınırlı sayıda doktora verecekleri eğitim karşılığı ödeme yapılacak.

Novartis yıllar boyunca sayısız etik dışı veya yasadışı davranış iddiasıyla karşı karşıya kaldı. Geçen hafta, ABD Yabancı Yolsuzluk Uygulamaları Yasası kapsamında denizaşırı satış kurallarını ihlalden dolayı Yunanistan, Güney Kore ve Vietnamdaki soruşturmaları sona erdirmek için 347.000.000 $ ödemeyi kabul etti. Şirket, kendi ilaçlarının reçetelerini artırmak için çeşitli ülkelerdeki doktorlara rüşvet verdi.

2017 yılında Güney Kore, Novartis'e 50 milyon dolar para cezası vererek Exelon ve Zometa'nın geri ödemesini geçici olarak askıya aldı ve şirketi doktorlara rüşvet vermek için tıp dergilerini kullanmakla suçladı. Novartis'in Yunan hükümet yetkililerine uygun fiyatlandırma statüsü kazanmaları için para ödediği iddiasıyla patlak veren skandal da yıllarca sürüncemede kaldı. Başkan Trump'ın eski avukatı Michael Cohen'e 2018'de 1.2 milyon dolarlık ödemenin ortaya çıkması, Narasimhan'ın etik ve uyum çalkantısını başlatmasına neden olan bir dönüm noktası oldu. Bazı ülkelerde Novartis firması çalışanları tarafından ihbar edilen rüşvet iddiaları ört-bas edildi. Yunan savcılar 2018 yılında parlamentoya Novartis çalışanlarının ilaç fiyatını yapay olarak yüksek fiyatlarla sabitlemeleri için doktorlara ve siyasilere on milyonlarca avro rüşvet verdiğini iddia eden bir rapor gönderdiler. Perşembe günü yapılan duyuruda, Yunanistan Novartis’in, Yunan kamu ve devlet kontrolündeki hastane ve kliniklerin çalışanlarına (özellikle Lucentis için), ABD'de düzenlenen etkinlikler de dahil olmak üzere uluslararası tıp konferanslarına yaptıkları seyahatlere sponsor olarak rüşvet verme amaçlı bir planı ayrıntılı olarak anlatıldı. Yunan Novartis yetkilileri savcılara 2009-2020 yılları arasında Novartis ilaçlarının satışını artırmak için yaptıkları bir epidemiyolojik çalışma dolayısıyla sağlık hizmet sağlayıcılarına rüşvet verdiklerini de itiraf ettiler. Sonuçta: Yunanistan Novartis şirketi 225 milyon dolar ceza ödemeyi kabul ederken, Novartis ana şirket yasadışı kazanç miktarını temsil eden 112 milyon dolardan fazla haksız kazancı ve faizini ödemeyi kabul etti.

Novartis, 2016 yılında SEC'in Çin'de reçeteye ödeme planlarına katılarak FCPA'yı ihlal ettiği yönündeki iddialarını sonuçlandırmak için 25 milyon dolar ödemeyi kabul etti. O tarihte şirket, iddiaları ne kabul etti ne de yalanladı.

Rüşvet olayının detayları ve Novartisin ödemeleri ile ilgili olarak yaptığı anlaşma gizli  bir mektubun kazaen mahkeme dosyasına konulması ile ortaya çıktı. Bloomberg, mektubun 2019 yılında ABD adalet bakanlığına olayın hızlandırılması için yazıldığını açıkladı (https://www.bloombergquint.com/onweb/u-s-cites-significant-progress-toward-novartis-settlement)

Novartisle ilgili diğer bir yolsuzluk iddiası ise Novartisin jenerik ilaç firması Sandoz ile ilgiliydi. Sandoz diğer jenerik firmalarla anlaşarak ilaç fiyatlarını ayarlamaktan dolayı 195 milyon dolar cezaya mahkum oldu. Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Sandoz'un 2013-2015 yılları arasında dört rakibiyle ilaç fiyatlarına hile karıştırmak için komplo kurduğunu bildirildi. Hükümet, anlaşmanın ABD'nin bir kartel davasında aldığı en büyük ceza olduğunu belirtti. Sandoz, antitröst bölümünün devam eden soruşturmasıyla işbirliği yapmayı kabul etti. Sandoz, yaptıkları yolsuzluktan dolayı etkilenen satışların 500 milyon doları aştığını ve Adalet Bakanlığı'na göre yaygın cilt hastalıkları, yüksek tansiyon ve kistik fibrozis ilaçlarını içerdiğini itiraf etti.

MAALESEF İLAÇ FİRMALARININ YOLSUZLUK VE RÜŞVET HİKAYELERİ BİTMİYOR. SON OLARAK ALEXİON FİRMASININ TÜRKİYEDE SAĞLIK BAKANLIĞI VE SGK MENSUPLARINA RÜŞVET VERDİĞİNİ ABD DE KABUL ETMESİ OLAYI İLK DEFA RESMEN İSPATLAMIŞ DURUMDA. DÜNYA BASININDA DA BÜYÜK YER BULAN BU OLAY MAALESEF TÜRKİYEDE ÖZELLİKLE ANAAKIM BASIN-YAYINDA YETERİNCE YER BULMAMIŞ, İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ SAYIN AYTUN ÇIRAY’IN TCBMM’NE VERDİĞİ SORU ÖNERGESİ İLE KISMEN GÜNDEME GELMİŞSE DE İLGİLİ KURUMLARDAN BİR AÇIKLAMA HENÜZ GELMEMİŞTİR.

İLİŞİKTE  WWW.KLİNİKFARMAKOLOJİ.COM DA VE TÜRK BASININDA BUGÜNE KADAR YAYINLANAN BAZI YAZILAR VE  BU KONU İLE İLGİLİ MAHKEME DOSYALARI VE DİĞER RESMİ BELGELER VERİLMİŞTİR. UMARIZ YETKİLİLER BU DOSYALARA BAKMAYA VAKİT BULABİLİRLER.

TÜRKİYEDE ESKİ BİR NOVARTİS ÇALIŞANI TARAFINDAN İDDİA EDİLEN RÜŞVET OLAYI NOVARTİS YETKİLİLERİ VE SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN YAPILAN İNCELEMELER SONUCU YALANLANMIŞTIR

 

Novartis'in rüşvet verdiği iddiası meclis gündeminde

Hürriyet, 31.03.2016

Retuers haber ajansının duyurduğu Novartis’in Türkiye’de rüşvet karşılığı 85 milyon Dolarlık yeni iş aldığı iddiaları Meclis'te gündeme geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu Sağlık Bakanı'na söz konusu iddiaları sordu.

NOVARTİS RÜŞVET İDDİALARI... SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR..www.klinikfarmakoloji.com  28 Ağustos 2016,

İlaçta ‘85 milyon dolarlık’ rüşvet skandalı!: Novartis ilaç şirketinin bir danışmanlık şirketi üzerinden Türkiye’de rüşvet dağıtarak 85 milyon dolar değerinde yeni iş sağladığı iddia ediliyor. Sözcü, 30 Mart 2016

"Novartis Türkiye'de 85 milyon dolarlık rüşvet dağıttı" iddiası…   CNN Türk. 30 Mart 2016

İsviçreli ilaç devi Novartis, Türkiye'de rüşvet dağıtarak haksız rekabet yarattığı iddialarının asılsız olduğunun ortaya çıktığını, kendileri için bu meselenin kapandığını açıkladı…Sputniknews, 12.08.2016

http://www.klinikfarmakoloji.com/haber/dort-gun-icinde-novartis-icin-2-rusvet-davasi

DÖRT GÜN İÇİNDE NOVARTIS İÇİN 2. RÜŞVET DAVASI

http://www.klinikfarmakoloji.com/haber/novartis-abd-de-doktorlara-rusvet-verdigini-kabul-ederek-anlasmaya-gidiyor   NOVARTİS ABD DE DOKTORLARA RÜŞVET VERDİĞİNİ KABUL EDEREK ANLAŞMAYA GİDİYOR

http://www.klinikfarmakoloji.com/haber/novartis-ve-attnin-trumpin-ozel-avukatina-verdikleri-500000-dolar-arastiriliyor NOVARTİS VE ATT'NİN TRUMP'IN ÖZEL AVUKATINA VERDİKLERİ 500.000 DOLAR ARAŞTIRILIYOR

http://www.klinikfarmakoloji.com/haber/novartise-abd-de-buyuk-sok-rusvet-verildigi-iddia-edilen-80000-doktor-incelemede NOVARTIS'E ABD DE BÜYÜK ŞOK. RÜŞVET VERİLDİĞİ İDDİA EDİLEN 80.000 DOKTOR İNCELEMEDE

http://www.klinikfarmakoloji.com/bilimsel-yazilar/japonlarin-da-ahlaki-bozuldu: JAPONLARIN DA AHLAKI BOZULDU

FOR IMMEDIATE RELEASE

Thursday, June 25, 2020

Novartis Hellas S.A.C.I. and Alcon Pte Ltd Agree to Pay over $233 Million Combined to Resolve Criminal FCPA Cases

Novartis AG, Novartis Hellas S.A.C.I., and Alcon Pte Ltd Agree to Pay over $345 million Combined to Resolve FCPA Matters with the Government

Novartis Hellas S.A.C.I. (Novartis Greece), a subsidiary of Novartis AG, a Switzerland-based global pharmaceutical company, and Alcon Pte Ltd, a former subsidiary of Novartis AG and current subsidiary of Alcon Inc., a multinational eye care company, have agreed to pay a combined total of more than $233 million in criminal monetary penalties to resolve the department’s investigation into violations of the Foreign Corrupt Practices Act (FCPA). 

The resolutions arise out of a Novartis Greece scheme to bribe employees of state-owned and state-controlled hospitals and clinics in Greece and to falsely record improper payments relating to the corrupt scheme and similar conduct, and an Alcon Pte Ltd scheme to make and falsely record improper payments in Vietnam.  Novartis AG has also agreed to pay over $112 million to the U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) in a related matter.

Novartis Greece entered into a deferred prosecution agreement with the Criminal Division’s Fraud Section and the U.S. Attorney’s Office for the District of New Jersey in connection with a criminal information filed today in the District of New Jersey charging Novartis Greece with one count of conspiracy to violate the anti-bribery provisions of the FCPA and one count of conspiracy to violate the books and records provision of the FCPA.  Pursuant to the deferred prosecution agreement, Novartis Greece has committed to pay a total criminal monetary penalty of $225 million. 

Alcon Pte Ltd, a subsidiary of Novartis AG at the time of the misconduct, separately entered into a deferred prosecution agreement in connection with a criminal information filed today in the District of New Jersey charging Alcon Pte Ltd with conspiracy to violate the books and records provision of the FCPA.  Pursuant to the deferred prosecution agreement, Alcon Pte Ltd has committed to pay a total criminal monetary penalty of approximately $8.9 million. 

“Novartis AG’s subsidiaries profited from bribes that induced medical professionals, hospitals, and clinics to prescribe Novartis-branded pharmaceuticals and use Alcon surgical products, and they falsified their books and records to conceal those bribes,” said Assistant Attorney General Brian A. Benczkowski of the Justice Department’s Criminal Division.  “The resolutions announced today reflect the paramount importance of effective compliance programs and the department’s commitment to holding companies accountable when they fall short.”

“The agreement we’re announcing today shows that there will be a heavy price paid by companies that violate our laws, whether at home or overseas,” said U.S. Attorney Craig Carpenito for the District of New Jersey.  “Just as importantly, it includes a framework for compliance reforms that should ensure that these companies conduct their business legally moving forward.”

“The FBI is committed to fighting any corrupt acts that adversely impact our economy, our citizenry, or our way of life,” said Acting Special Agent in Charge Douglas Korneski of the FBI’s Newark Field Office. “I say this to every company doing business on the stock exchange –  if you think you can ignore the rules or make up your own, if your business model includes bribery or a quid pro quo, you can count the days until we show up on your company's doorstep. We will protect our citizens, our economy, our way of life, and bring to justice anyone who breaks the law.”

According to its admissions, between 2012 and 2015, Novartis Greece conspired with others to violate the FCPA by engaging in a scheme to bribe employees of state-owned and state-controlled hospitals and clinics in Greece in order to increase the sale of Novartis-branded pharmaceutical products.  Specifically, Novartis Greece paid for employees of state-owned and state-controlled hospitals and clinics to travel to international medical congresses, including events held in the United States, as a means to bribe these officials in exchange for increasing the number of prescriptions they wrote for Lucentis, a prescription drug that Novartis Greece sold.  In furtherance of the scheme, Novartis Greece employees traveled to the United States, and, while located in the United States, facilitated the provision of the improper benefits to publicly-employed Greek health care providers.  

In connection with the resolution, Novartis Greece also admitted that between 2009 and 2010, Novartis Greece made improper payments to health care providers in connection with an epidemiological study that was intended to increase sales of certain Novartis-branded prescription drugs.  The epidemiological study was used as a vehicle to make improper payments to the health care providers in order to increase sales of certain Novartis-branded prescription drugs, and Novartis Greece employees recognized that many participating health care providers believed that they were being paid in exchange for writing prescriptions of Novartis products and not for providing data as part of a clinical study. 

In furtherance of both schemes, Novartis Greece, through its employees and agents, knowingly and willfully conspired with others to cause Novartis AG to mischaracterize and falsely record improper payments related to the international medical congresses and the epidemiological study in Novartis AG’s books, records, and accounts. 

According to its admissions, from 2011 through 2014, Alcon Pte Ltd knowingly and willfully conspired with others to cause Novartis AG to maintain false books, records and accounts, as a result of a scheme to bribe employees of state-owned and state-controlled hospitals and clinics in Vietnam.  Specifically, the false books and records resulted from a scheme in which Alcon employees in Vietnam made corrupt payments through a third-party distributor to employees of state-owned and state-controlled hospitals and clinics in Vietnam in order to increase sales of intraocular lenses.  Intraocular lenses are artificial replacement lenses that are implanted in the eye as part of a treatment for a variety of ailments such as cataracts.  Alcon employees in Vietnam, reimbursed the distributor for up to 50 percent of the cost of the corrupt payments, and these reimbursements were falsely recorded as, among other things, consulting expenses, marketing expenses, and human resource expenses.

As part of the agreement with Novartis Greece, Novartis Greece agreed to continue to cooperate with the U.S. government in any ongoing or future criminal investigations concerning Novartis Greece, its executives, employees, or agents.  In addition, under the agreement, Novartis Greece and its parent company, Novartis AG, agreed to enhance their compliance programs and to report to the government on the implementation of their enhanced compliance programs.  

As part of the agreement with Alcon Pte Ltd, Alcon Pte Ltd agreed to continue to cooperate with the government in any ongoing or future criminal investigations concerning Alcon Pte Ltd, its executives, employees, or agents.  In addition, under the agreement, Alcon Pte Ltd and its parent company, Alcon Inc., agreed to enhance their compliance programs and to report to the government on the implementation of their enhanced compliance programs.  

The government reached these resolutions with Novartis Greece and Alcon Pte Ltd based on a number of factors, including the failure to timely disclose the conduct that triggered the investigations; the nature and seriousness of the offenses, which spanned multiple years and involved high level employees; the lack of an effective compliance and ethics program at the time of the misconduct; and credit for each company’s respective cooperation.  The companies also engaged in remedial measures, including terminating and disciplining individuals who orchestrated the misconduct, adopting heightened controls and anti-corruption protocols, and significantly increasing the resources devoted to compliance.

The criminal monetary penalty for Novartis Greece reflects a 25 percent reduction off a point near the midpoint of the U.S. Sentencing Guidelines range because, although Novartis Greece fully cooperated and remediated, its parent company Novartis AG was involved in similar conduct for which it previously reached a resolution with the SEC in March 2016.

The criminal monetary penalty for Alcon Pte Ltd reflects a 25 percent reduction off the bottom of the U.S. Sentencing Guidelines fine range because of Alcon Pte Ltd’s full cooperation with the government’s investigation.

In a related matter with the SEC, Novartis AG agreed to pay the SEC disgorgement and prejudgment interest totaling approximately $112 million for the conduct in Greece and Vietnam, as well as additional conduct.  

The FBI’s Garrett Mountain, New Jersey Field Office is investigating the case.  Trial Attorney Della Sentilles of the Criminal Division’s Fraud Section and Senior Trial Counsel Bernard J. Cooney and Assistant U.S. Attorney Joshua L. Haber of the U.S. Attorney’s Office Health Care Fraud Unit are prosecuting the case.

The department appreciates the assistance of the Criminal Division’s Office of International Affairs and the significant cooperation provided by the SEC in this case.

The Fraud Section is responsible for investigating and prosecuting all FCPA matters.  Additional information about the Justice Department’s FCPA enforcement efforts can be found at www.justice.gov/criminal-fraud/foreign-corrupt-practices-act.