ABD'de BAZI EYALETLER FEDERAL HÜKÜMETE GÜNENMİYOR VE BAĞIMSIZ BİLİMSEL İNCELEME BAŞLATIYORLAR

ABDA DE BAZI EYALETLER HÜKÜMETE GÜNENMİYOR VE BAĞIMSIZ BİLİMSEL İNCELEME BAŞLATIYORLAR
Haber

SAĞLIK KONUSUNDA ABD DE EYALETLER FEDERAL HÜKÜMETE BAŞ KALDIRMAYA BAŞLADI
Tramp idaresinin devamlı olarak kamuoyuna Covid konusunda yanlış bilgi vermesi ve bazı bilim kurulu üyeleri ile ters düşmesi ve FDA'e aşı ve ilaçlar için baskı yapması sonucu bazı eyaletler kendi bilimsel kurullarını kurma ve merkezi idareyi tanınmama kararı aldıdar.

California Valisi Gavin Newsom, düzenlediği basın toplantısında, epidemiyoloji, biyoistatistik ve bulaşıcı hastalık gibi konularda uzmanlaşmış 11 kişilik panelin Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanan herhangi bir aşıyı eyalet sakinlerine dağıtılmadan önce gözden geçireceğini söyledi.

"Bunlar, FDA onaylı aşıları bağımsız olarak gözden geçirecek en iyi sağlık uzmanlarıdır" dedi. "Az önce burada California eyaletinde yaşayan birinci sınıf uzmanlarımızla kendi bağımsız olarak gözden geçirdiğimiz süreci gerçekleştireceğiz." Newsom, en iyimser tahminler altında bile bir aşının önümüzdeki yıldan önce Kaliforniyalılar için yaygın olarak bulunmayacağı konusunda uyardı. "Bu takvim yılı içinde herhangi bir zamanda yerel eczaneye gidebileceğinizi ve muhtemelen bir aşı olabileceğinizi tahmin etmeyin veya beklemeyin" dedi.

California Eyalet Halk Sağlığı Görevlisi Erica Pan, yıl sonundan önce eyalette FDA onaylı bir aşının az sayıda dozunun uygulanabileceğini, ancak bu yaygın aşı dağıtımının muhtemelen "aylarca" gerçekleşmeyeceğini öngördü.

Geçen ay, New York Valisi Andrew Cuomo, eyaletinin bilim adamları, doktorlar ve sağlık uzmanlarından oluşan eyalet görev gücü tarafından onaylanana kadar eyaletinin FDA onaylı bir koronavirüs aşısı dağıtmayacağını söyledi.
Vali Andrew M. Cuomo Perşembe günü yaptığı açıklamada, New York'un federal hükümet tarafından onaylanan koronavirüs aşılarını gözden geçireceğini belirtti

Cuomo bir haber brifinginde "Açıkçası, federal hükümetin fikrine güvenmeyeceğim ve federal hükümetin görüşüne dayanarak New Yorklulara tavsiye etmem," dedi.

Bay Cuomo konuşurken, pandemik haber konferanslarının karakteristik mavi slaytlarından biri mesajını daha sade bir şekilde yayınlıyor: "Maalesef artık federal hükümete güvenemeyiz. yetkililer aşının güvenli olmadığına inandıklarında aşı dağıtımı erteleyebilirler.

ABD de durum böyle olunca ister istemez Türkiye düşünülüyor. Türk halkı yerli aşılara, yapılan tedavilere, Sağlık Bakanlığına ve onun bilim kurullarına inanıyor mu?