Bu Ülkede İlaç Sorunu ile İlgilenen Bir Kurum Var mı?

klinik farmakoloji dosyası
Acı İlaç

Son günlerde ilaç kepazelikleri ayyuka çıkıyor ama yetkililerden tek çıt çıkmıyor. Pfizer’in Denizli, Ankara ve Samsun’da yaptıkları Farmamedya’da ayrıntıları ile yayınlanıyor.

Firmanın genel müdürü bir form mektup bastırıp eczacı odası başkanlarına bunun mümessillerin hatası olduğunu ve dikkatlerinin çekileceğini bildirerek işten kurtulmaya çalışıyor ve bizler de bunu yutuyoruz (!).

Bir mümessili Denizli’de 2 trilyonluk yolsuzluk yapıyor ve bundan firma yetkililerinin haberi olmuyor!!! O mümessile ne kadar prim verdiniz? Mümessilinizi bile kontrol edemiyorsanız bırakın bu işleri becerebilecekler genel müdür olsun.

“AA - KONYA - Yarma ve İsmil beldelerinde reçete yolsuzluğu yaptıkları gerekçesiyle dört doktor, iki eczacı, dört eczane kalfasıyla bir sağlık memuru gözaltına alındı.Yaklaşık 1.5 yıldır süren, mali boyutu 750 milyar lira civarında olan yolsuzlukla ilgili dört doktor, iki eczane sahibi, dört eczacı kalfası ve bir sağlık memuru gözaltında sorgulanıyor.”

Yukarıdaki haberin benzerlerini hangi beldeyi araştırsanız bulabilirsiniz. Tasarruf adına ucuz ilaç politikası diye kandırmacalarla uğraşan sözde yetkililer senelerdir sorduklarımızın cevaplarını arasalar ve göz göre göre yapılan soygunları önleseler 1 milyar dolardan fazla ilaç tasarrufu sağlayabilirler. BAĞ-KUR’un uyguladığı ucuz ilaç politikasının nasıl ters teptiği ve tasarruf yerine devleti zarara uğrattığı ortada iken bunlara gözlerini kapayanları kimler idare ediyor?

• Türkiye gibi IMF zengini ülkelerde Avrupa ve Amerika’da bile kullanılmayan ilaçlar rahatlıkla kullanılabilir, pazar lideri olur!

• Türkiye o kadar zengindir ki bazıları vicdanları sızlamadan “DENİZ SUYUNU” bile ilaç olarak ithal eder

• Bazı ilaçlar dünyada en pahalı Türkiye’de satılır, bazıları ise fazla kar getirsin diye maksimum dozda piyasaya verilerek halkın sağlığı ile oynamaktan çekinmezler.

• Uzmanların kullanması gereken ilaçlar inanılmaz promosyonlarla pratisyen hekimlere yazdırılmaya çalışılır.

• Referans fiyat işimize gelmedi hadi eski sisteme dönelim denir. O da olmaz ise devlete rüşvet teklif edilir.

• Güya beyanname ile tesbit edilen ilaç fiyatları canları istediği zaman istedikleri şekilde değiştirilir ve hiç kimse şimdiye kadar bizi neden %40 kazıkladın diye sormaz, sorana da bu bir ticarettir denir.

• Bu arada olan vatandaşa olur, kimin umurunda?

Bakın Samsun’dan Op. Dr. İrfan Dönmez ne diyor: “Bir hafta önce Hekim Hakları ile ilgili Samsun Devlet Hastanesinde yaptığım bir konuşmada ülkemizde yılda ilaca ödenen paranın 5 Milyar dolar kadar olduğunu ve rasyonel ilaç kullanımı ile bu meblağdan 1 milyar dolar tasarruf edilirse kamuda halen çalışan 60.000 hekime bu kaynağın aktarılması durumunda hekim başına ayda 2 milyar TL tutarında bir gelir artışı sağlanabileceğini söylemiştim…”

 

 

Prof. Dr. F. Cankat Tulunay

A.Ü. Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji ABD öğretim üyesi,

Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı

Fax: 0 312 311 64 95

tulunay@dialup.ankara.edu.tr