Bu Ne Perhiz Bu Ne Lahana Turşusu

klinik farmakoloji dosyası
Acı İlaç

Türkiye’de garip şeyler olmaya devam ediyor. Emin olun ki bu işin içinde olanlar dahi neler olup bittiğini anlayamıyorlar. Referans fiyat çıktıktan sonra ortaya çıkan uygulamalar bazı firmaların nasıl aşırı kar ettiklerini ortaya çıkarttı.

Mesela, Patanol steril oftalmik solüsyonun (ithal göz damlası) fiyatı 31.01.2003 tarihinden itibaren 30.955.000.TL.'ndan 19.500.000.TL'sına indirildi. Farmamedya'nın bildirdiğine göre "Fako İlaçları'nın 2002 yılının kasım ayında geçerli fiyatlarından %9'dan başlayarak %41'lere varan fiyat indirimi yaptı. Fako İlaçları'nın on kalem ilacındaki 12 Mayıs 2003 tarihinde başlayan fiyat indirimi ile ilgili uygulamayı bir ilaç dağıtım kuruluşu satış elemanlarına duyururken, Fako İlaçları'nın kararını da bildiriyor; "Müşteriden gelecek iade ve stok zararı talepleri karşılanmayacaktır." Bütün bu komediler karşısında maalesef etkisiz yetkililerimiz sessiz kalıyor.

Bakın bu firmanın yetkilisinin de katıldığı TÜBİTAK "İlaç Çalışma Grubu" raporunda ne deniyor ; “Fiyat kararnamesinde belirtilen azami kar hadlerine hiçbir zaman ulaşılamaması, aksine sektörün çok düşük yüzde oranlarında kar etmesi veya son 7 yılın 6'sında olduğu gibi devamlı zarar etmesi…"

Yukarıdakilerin hangisi doğru? Bu kadar acınacak durumda iseniz %40’lara varan indirimleri nasıl yapıyorsunuz? Yada şimdiye kadar o kadar kar ettiniz ki, bir süre %40 indirimin size bir zararı yok, nasıl olsa sonra bunu %200 artırarak telafi edersiniz.

Son yedi yılın altısında zarar eden bir sektörde kaç kişi iflas etmiştir? Bu işi bilmeyip devamlı zarar edenler neden ilaç işinde ısrar ediyorlar. Antika kolleksiyonculuğu gibi daha cazip işler varken?!!!

Son uygulama şimdiye kadar verilen fiyat beyannamelerinin bir işe yaramadığını çok açık bir şekilde ortaya koymuştur.

Bunun çözümlerinden birisi devletin kendi ilaç listesini “ULUSAL FORMÜLERİ" yaparak, bu ilaçlara ödeyeceği azami fiyatı bildirmesi ve ilaç fiyatlarını serbest bırakmasıdır.

Dünyanın hiç bir ülkesinde ilaç fiyatlarını kontrol ederek tasarruf sağlanamamıştır. Bunun paralelinde mutlak surette diğer önlemleri de almanız gerekecektir (OTC kanunu, kademeli geri ödeme, kalitesi belli olmayan ilaçların ruhsatlarının askıya alınması, akılcı ilaç kullanım politikası gibi).

Sloganlarımızı tekrarlayalım...

"KENDİNSİNE VEYA SEVDİKLERİNE YAZMADIĞI İLAÇLARI HASTALARINA DA YAZMAYAN DOKTOR"

"UCUZ İLAÇ DEĞİL UCUZ TEDAVİ"

"DEVAMLI ZARAR EDEN İLAÇ FİRMALARI DEĞİL, DÜRÜST VE AKILLI İLAÇ FİRMALARI"

istiyoruz..

 

Prof. Dr. F. Cankat Tulunay

A.Ü. Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji ABD öğretim üyesi,

Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı

Fax: 0 312 311 64 95

tulunay@dialup.ankara.edu.tr