YENİ ÇIKAN İLAÇLAR İYİLEŞTİRİYOR MU, ÖLDÜRÜYOR MU??

klinik farmakoloji dosyası
Editörden

Prof. DR. F. Cankat Tulunay
EACPT Onursal Başkanı, Türkiye Akılcı İlaç Kullanım Platformu Başkanı

2018 Yılında çok büyük iddialarla piyasaya çıkan bazı ilaçlar ya piyasadan çekildi veya çok ciddi uyarılar aldı.

Multipl skleroz tedavisi için büyük ümit bağlanan AbbVie ve Biogen firmasın DACLİZUMAB (ZİNBRYTA) isimli ilacı firmalar tarafından gönüllü olarak piyasan çekilmiştir. Sebep? HASTALARDA ÇOK CİDDİ BEYİN İNFLAMASYONUNA (İLTİHABINA) SEBEP OLMASI! Firmalar hiç sıkılmadan daha fazla hastada denenmeden (daha fazla hastayı öldürmeden!!!!) sınırlı sayıda hasta ile bu ilacın fayda/zarar oranını hesaplamak mümkün değildir diyor. FDA ise neden bu ilaca ruhsat verdiğini açıklayamıyor. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ise Almanyada 6, İspanyada 1 hastada ensefalit ve/veya meningoensefalit (beyin inflamasyonu) görülmesi üzerine acil olarak ilacın tekrar incelenmesine karar verdi. 27.05.2016 Yılında Biogen firması tarana ait ilaç FDA den ruhsat almıştı.

Yüzlerce ölüme sebep olan mucize Parkinson ilacı yeniden incelenecek!. PİMAVANSERİN (NUPLAZİD, Acadia Pharmaceuticals) tarafından Parkinson psikozuna bağlı hallüsinasyon ve deisyonların tedavisi için geliştirilen ilaç hastaları iyileştireceğine ölümlerine sebep oluyor. Olay ABD kongresinde de tartışmaya sebep olmuştur. Kongre üyesi Rosa DeLauro FDA başkanına bu ilaca bağlı daha ne kadar yan etki çıkacak ve daha kaç kişi ölecek diye sorduğunda FDA başkanı Scott Gattlieh ilacı yeniden inceleyeceklerini ve değerlendireceklerini açıklayarak hasta hayatına ne kadar önem verdiklerini (!!) bir kere daha göstermiştir. İlacın 2020 de 1.4 milyar dolarlık satışa ulaşması beklenmekte.

Bu yıl başında FDA karaciğer hastalığı tedavisinde kullanılan OBETİCHOLİC ACİD (OCALİVA, Intercept Pharmaceuticals) için ciddi uyarıda bulundu. Nadir bir karaciğer hastalığı olan orta ve şiddetli primer biliyer kolonjitte (PBC) haftada bir doz kullanılacak ilaç her gün kullandırılarak karaciğer hasarı riski artırılmıştır. FDA kendi onayladığı prospektüsün yanlış olduğunu kabullenerek yanlış doz sebebi ile onlarca hastada karaciğer yetmezliği ve hatta ölüm gelişmesine sebep olduğunu itiraf etmiş ve prospektüste ilave ciddi uyarılar yapılmıştır.

Siz hasta olsanız bu ilacı kullanırmısınız? ROMATOİD ARTRİT TEDAVİSİ İÇİN ÖNERİLEN İLACIN ÇNEMLİ YAN ETKİKERİ:‘’CİDDİ ENFEKSİYONLAR, KANSER, TROMBOZİS (DAMAR TIKANMASI, MİDE-BARSAK DELİNMESİ VE KANAMA…’’ Bunlar yan etkilerin bir kısmı!!..İlacın kullanımına bağlı ortaya çıkan enfeksiyonlar hastaların bir çoğunda görülmüş,bir kısmı hastane, bir kısmı da ölümle sonuçlanmış. Enfeksiyonlar: Tüberküloz, bakteryel, fungal, viral ve diğer fırsatçı enfeksiyonlar. Lenfoma ve diğer maligniteler OLUMIANT tedavisi sırasında görülmüş. Derin ven trombozları ve akciğer embolileri de ölümle sonuçlanacak yan etkilerden.

FDA NASIL OLUP TA BU İLAÇLARA RUHSAT VEREBİLİYOR? FDA daha önce reddettiği Eli Lilly’nin bu ilacına daha sonra sınırlı endikasyonla ruhsat vermiş ve firmanın beklentisi olan 2 milyar dolarlık satışın, hastaların aleyhine de olsa da, imkan vermiştir. FDA hataları (!) bu ilaçlarla da sınırlı değildir. Özellikle Trump yönetiminin baskıları sonucu FDA ruhsat verme işlerini gevşetmiş ve firmaların kazançlarını artırmak için ‘’HIZLI RUHSAT’’ sistemine geçmiştir. Bundan böyle yeni keşfedilen moleküller ince elenip sık dokunmadan hastaların hayatları pahasına piyasaya sürülecektir. Şu anda henüz araştırmaları tamamlanmamış ilaçlar piyasaları doldurmakta ve özellikle basın-yayın organlarının duygu sömürüleri ile piyasaya pompalanmakta. Bunun son örneklerinden birisi de MİGREN AŞISIDIR! Daha fazla bilgi için: ‘’http://www.klinikfarmakoloji.com/index.php?q=node/1477’’