ABD, ALEXION FİRMASI TÜRKİYE VE RUSYADA YETKİLİLERE RÜŞVET VERMEKTEN 21 MİLYON DOLAR CEZAYA ÖDEMEYE MAHKUM OLDU

Haber

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Perşembe günü yaptığı açıklamada, Alexion Pharmaceuticals Inc.'in Türkiye ve Rusya'daki reçeteli ilaç satışlarını artırmak için hükümet yetkililerine rüşvet verdiği iddialarını çözmek için 21 milyon dolardan fazla ödeme yapmayı kabul ettiğini söyledi.

SEC araştırmasına göre, bu iki ülkedeki Alexion yan kuruluşları, nadir kan hastalıklarını tedavi etmek için kullanılan bir ilaç olan Soliris'in hasta reçetelerini ve düzenleyici onaylarını etkilemek için yetkililere ödeme yaptı. 

SEC'in bulguları, Türkiye ve Rusya'da bürokrasi ve düzenleyici engellerle dolu bürokratik sağlık sistemlerinin, Alexion çalışanlarının nakit ve hediyeler yoluyla halk sağlığı hizmetleri yetkilileriyle yakın ilişkiler kurarak üstesinden gelmeye çalıştıklarını gösteriyor.

Alexion, 2009 yılında Türkiye'de Soliris'i satmaya başladı. Türk yasalarına göre, her hastanın Türkiye Sağlık Bakanlığı'ndaki bir komisyona atanan sağlık hizmeti sağlayıcılarının onayını, reçete ödemeleri için ayrı onaylar ve tedaviye devam etmek için tekrarlanan onayları kullanmaya başlaması başvurusu .

Alex , onayları almak için mücadele etti, dedi SEC, bu nedenle 2010-2015 yılları arasında 1.3 milyon $ 'dan fazla ödediği Sağlık Bakanlığı ile bağlantıları olan bir danışman kiraladı. Danışman, fonların bir kısmını hükümet yetkililerine düzenleyiciler, nakit para, yemek ve hediye şeklinde konuştu.

Sonuç olarak, Alexion'un Türkiye'deki iştiraki, hasta reçeteleri için onayların yanı sıra devlet yetkililerinden düzenleyici sunumlar hakkında gizli bilgiler ve ileri geri bildirimler aldı.

SEC, Türkiye ve Rusya'daki Alexion iştiraklerinin uygunsuz ödemeleri gizlemek için adımlar attığını ve bunları mali kayıtlara, eğitim faaliyetleri ve bilimsel araştırma maliyetleri de dahil olmak üzere meşru gider olarak kaydettiğini belirtti.

SEC, suistimalin , şirketlerin bu tür suistimalleri önleyen doğru defter ve kayıtları ve iç kontrolleri tutmasını gerektiren bir rüşvetle mücadele kanunu olan Yabancı Yolsuzluk Uygulamaları Yasası hükümlerini ihlal ettiğini söyledi .