VÜCUDUMUZDAKİ MİKROPLASTİKLER ÖLDÜRÜYOR!

Haber

Mikroplastikler kalp hastalığı ve ölümdeki büyük artışa sebep olmakta

Mikroplastikler her yerde - arterlerde birikebilen ve kalp hastalığına ve felçlere neden olabilen plak adı verilen yağ birikintilerinde bile. İtalya'daki araştırmacılar, boyun arterlerini tıkayan plakta mikroplastik bulunan kişilerde, kalp krizi, felç veya ölüm riskinin, plastik içermeyenlere plaklara göre dört buçuk kat daha yüksek olduğunu bulmuşlardır.

ABD nin en meşhur kardiyologlarından Dr. Eric Topol ‘’Otuz yılı aşkın bir süredir kardiyoloğum ve atardamarlarımızda mikroplastik olacağını ve varlığının arteriyosklerozu hızlandıracağını hiç düşünmemiştim" dedi.

Bu çalışma geçen hafta dünyanın önde gelen tıp dergilerinden birisi olan NEJM da yayınlandı. Arterlerin, özellikle boyundaki karotis arterlerin tıkanması, inme ve kalp hastalığı için iyi bilinen bir tehlike işaretidir. Boyun arterleri plak ile tıkandığında beyne daha az kan gider ve bazen felç ve hatta ölümle sonuçlanır. Bunun tedasi plak tıkaçlarını cerrahi olarak çıkarmak veya damara stent koymaktır. Birçok çalışma, bazıları görülemeyecek kadar küçük olan küçük plastik parçalarının insan vücuduna yiyecek, soluma veya cilde maruz kalma yoluyla girebileceğini ve plasenta, akciğerler, karaciğer, anne sütü, idrar ve kanda bulunabileceğini göstermiştir.

İtalyan araştırmacılar 2019-2020 yıllarında 257 hastanın plaklarında mikroplastikleri tesbit etmiştir. Bunların %58 inde poliüretan ve polivinil klorid tesbit edilmiştir.

34 Ay takip edilen hastalarda plaklarında plastik bulunanlarda kalp krizi, inme ve ölümün mikroplastik bulunmayanlara nazaran 4.5 misli fazla olduğu tesbit edilmiştir.

Microplastics and Nanoplastics in Atheromas and Cardiovascular Events, Raffaele Marfella, ve ark., March 7, 2024, N Engl J Med 2024; 390:900-910