HQC SEVENLERİN DİKKATİNE! DSÖ COVİD'DE HYDROXYCHLOROQUİNE ETKİSİZ OLDUĞU İÇİN ARAŞTIRMAYI TEKRAR DURDURDU

Haber

COVID-19 da hydroxychloroquine (HQC)  tedavisinin araştırmasını tekrar durdurdu. DSÖ yapılan yoğun çalışmalar ve mevcut veriler HQC nin etkisiz olduğunu göstermiştir.N

DSÖ brifinginde, ajansın araştırma ve geliştirme planına liderlik eden Ana Maria Henao Restrepo, uluslararası SOLİDARİTY araştırmasında hidroksiklorokin kısmını durdurma kararı alındığını açıkladı. Hydroxychloroquine yapılan incelemelerde ölümleri azaltmadığı ve hastalık gidişini düzeltmediği için projeden çıkartılmıştır dendi.

Solidarity araştırması diğer potansiyel Covid-19 ilaçlarını karşılaştırmaya devam ediyor. Çalışmaya 35 ülkede 400'den fazla hastane katılıyor.

Bu haftanın başlarında, FDA de covid  hastalıkların tedavisinde “etkili olma olasılığı düşük” ilaçları belirledikten sonra Covid-19 için hidroksiklorokin ve klorokin için acil yetkisini iptal etti . Ayrıca, Covid-19'da ilaçların kullanımı ile ilişkili “ciddi kardiyak advers olaylar ve diğer ciddi yan etkiler” raporları olduğunu söyledi.

DSÖ yetkilileri ayrıca Çarşamba günü yaptığı açıklamada, bu hafta başka bir çalışmadan tüm verileri beklediklerini belirterek, araştırmacılar, deksametazon adı verilen bir steroidin ciddi Covid-19 hastalıkları (oksijen gerektirecek veya ventilatörlere yerleştirilecek kadar hasta olanların ölümlerini azalttığını) ) kullanımının araştırldığını belirtmiştir.. Ayrıca Covid-19'daki diğer steroid çalışmalarından elde edilen verileri analiz ettiklerini ve bu da hastaların tedavisi için yeni klinik rehberliğe yol açabileceklerini söylediler.

Aldığımız bir çok geri bildirimde bazı arkadaşlar bu ilacı uzun zamandır kullandıkalrını fakat herhangi bir yan etki görmediklerini söylemektedirler. Bir çok durumda ilacın yan etkileri hastalığın belitileri ile karıştırabilir. Bazen bakılmas ise görülmeyebir de. Sayfalarımızda bir çok arkadaş ve kullanan hasta gördükleri yan etkileri bildirmektedir. Yan etkileri mutlak TİTCK farmakovijilans bölümüne bildirin.