FDA DANIŞMA KURULU BIONTECH AŞISININ 5-11 YAŞ GRUBUNA UYGULANMASINI TAVSİYE ETTİ

Haber

FDA, önümüzdeki günlerde panelin tavsiyesine uyarsa - Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri de aynı fikirde – 5-11 yaş grubu da aşılanmaya başlanacak. Biden yönetimi yetkilileri, pandemi ikinci yılının sonuna doğru hızla yaklaşırken okulları açık tutmak ve aile ve iş yaşamına normallik duygusunu geri kazandırmak için pediatrik dozu çok önemli görüyor. 

CDC'nin üst düzey aşı yetkilisi Dr. Amanda Cohn, "Bu aşının kullanılması ölümleri önleyecek, yoğun bakıma yatışları önleyecek ve çocuklarda önemli uzun vadeli olumsuz sonuçları önleyecektir."

Pfizer'den elde edilen veriler, 5 ila 11 yaşındakiler üzerinde yapılan bir klinik denemede aşının semptomatik Covid-19'u önlemede yüzde 90,7 etkinlik oranına sahip olduğunu gösterdi. Yine de birçok danışma kurulu üyesi, sınırlı güvenlik verileriyle ilgili endişelerini dile getirerek, tekrar tekrar genç aşı alıcılarında kalp kasının iltihaplanmasını içeren nadir bir durum olan miyokardit riskinei tartıştı. Kalbin etrafındaki zarın iltihaplanması olan miyokardit ve perikardit, özellikle genç erkeklerde Pfizer-BioNTech ve Moderna aşılarına bağlanmıştır.

5-12 Yaş çocuklar için Pfizer dozu, üç hafta arayla verilen iki doz ve  12 yaş ve üstü kişilere verilen dozun üçte biri olarak uygulanmasını tavsiye etmekte. Uzmanlar, düşük dozda kullanımın kalple ilgili yan etki riskini azaltabileceğini belirtmekte.

FDA danışma kurulunun 26 Ekim 2021 toplantı tutanakları ilişik linkte görülebilir: https://www.fda.gov/media/153409/download