DİYABET VE ZAYIFLAMA İLAÇLARI HAKKINDA TAZMİNAT DAVALARI BAŞLADI.....

Haber

Ozempic hakkında tazminat davaları başladı…

Ozempic (semaglutid) Novo Nordisk tarafından geliştirilen ve yalnız tip 2 diyabet tedavisi için piyasaya çıkartılmış, 2017 de FDA den bu amaçla onay almış bir ilaçtır. Wegovy (semaglutid) ise komik bir şekilde ayni etken maddeyi ihtiva eden fakat ‘’ Yerleşik kardiyovasküler hastalığı olan ve obezite veya aşırı kilolu yetişkinlerde majör advers kardiyovasküler olay (kardiyovasküler ölüm, ölümcül olmayan miyokard enfarktüsü veya ölümcül olmayan inme) riskini azaltmak,ve aşırı vücut ağırlığını azaltmak ve uzun vadede kilo vermeyi sürdürmek için’’ 2021 yılında ruhsat almış bir ilaçtır.

Her ikisinin de kanser dahil çok ciddi yan etkileri var (https://www.drugs.com/sfx/semaglutide-side-effects.html). Son senelerde ölüme varan çok ciddi yan etkilerin ortaya çıkması ile bu ilaçtan zarar gören beş düzineden fazla hastanın firma hakkında tazminat davaları açmasına sebep olmuş ve davalar devam etmekte. Avukatlar binlerce hastanın daha dava açmasını beklemekte. Hastaların 400.000-700.000 civarında tazminat alması öngörülmekte.

Novo Nordisk temsilcileri yaptıkları açıklamada davaların asılsız olduğunu ve şirketin "bu iddialara karşı güçlü bir şekilde savunma yapmayı" planladığını açıklamışlardır. Danimarka merkezli şirket, ilacın 13 yıldır piyasada olduğunu ve kapsamlı bir şekilde araştırıldığını söyledi. Novo Nordisk, Ozempic ve Wegovy markaları altında satılan diyabet ve zayıflama ilacı semaglutide'i üretiyor. JP Morgan Research, 2030 yılına kadar 30 milyon kişinin GLP-1 ilaçlarını kullanacağını ve satışların 1 milyar doları aşacağını tahmin ediyor. Bu davalar belki ABD tarihinde Vioxx’tan sonra 2. Büyük tazminat davası olma yolunda.

(Wegovy her nasılsa!!! Türkiyede henüz ruhsat almamış olsa da el altından ve on-line olarak 20-40 bin TL fiyatla satılmakta)