ABD DE SAVCILAR REMDESEVİR PATENTİNİN KALKMASINI İSTİYOR

Haber

AÇ GÖZLÜ GİLEAD'IN BAŞI DERTTE!

ABD de 30 Demokrat ve Cumhuriyetçi savcı ABD Sağlık Bakanlığı, NIH ve FDA’e bir mektup yazarak Remdesevirin fiyatının düşürülmesi ve üretimin artırılması için federal patent kanunun yürürlüğe sokulmasını istediler (http://agjefflandry.com/Article/10770)

Kaliforniya baş savcısı Xavier Becerra ve Louisiana baş savcısı Jeff Landry’nin başını çektiği baş savcılar,  FDA ve NIH’in Gilead’ın patentini (lisansını) diğer firmalar vermesini, böylece ilaç sıkıntısının ve aşırı fiyatın önüne geçilmesini istediler.

Gilead sınırlı sayıdaki ürünü sigorta kurumlarına 5 günlük tedavi için 3120  dolardan (21.000TL) vermekte. ABD de 1980 yılında çıkartılan BAYH-DOLE kanununa göre, ilaç firması aşırı fiyatla ilacı satar veya hasta sağlık veya emniyetini sağlamaz ise ilacın patentine el konulabilir ve başka firmaların bu ilacı üretmelerine müsaade edilir.

Daha önce Remdesevirin araştırmalarının büyük kısmının ABD ulusal fonlarından karşılandığını ve bunun bir çok kişiyi rahatsız ettiğini yazmıştık (http://www.klinikfarmakoloji.com/aci-ilac/turkiye-isin-neresinde-remdesivir-olayi). Nitekim Demokrat baş savcı Becerra da vergi mükelleflerinin paraları ile desteklenen araştırmalar sonucu büyük Pazar bulan bu ilacı şansa bırakamayız demiştir. Cumhuriyetçi baş savcı Landry de Remdesevirin fiyatı makul bir fiyat değildir ve ilaç firması halk sağlığı ve hastaların emniyeti kriterlerine uymamaktadır diyerek patentin iptaline yol göstermiştir. Yetkililere yazılan mektubu: California, Louisiana, Alaska, Connecticut, Delaware, Hawaii, Idaho, Illinois, Iowa, Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New Mexico, New York, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, South Dakota, Utah, Vermont, Virginia and Washington. District of Columbia, American Samoa and Guam bai savcıları imzalamıştır.. 

Remdesevir daha önce Ebola için geliştirilmiş bir ilaçtır ve şimdiye kadar yapılan araştırmalarda COVİD-19 ölümlerini önlemediği, çok iyimser bakıldığında hastaların hastanede yatma süresini yalnız DÖRT gün kısalttığı gösterilmişti.Hafif ve orta şiddetteki vakalarda ise kullanılmamaktadır. İngilterede yapılan RECOVERY araştırmasında deksametazonun ağır hastalarda ölümü azalttığı ve maliyetinin Remdesevir ile kıyaslanamayacak kadar ucuz olduğu gösterilmişti. Yapılan analizlerde REMDESEVİRİN imalat maliyetinin tek doz için 1 dolardan az olduğunu göstermişti.

FDA’in remdesevir bilgisi: What is Veklury (remdesivir)? Veklury is an investigational antiviral medicine used for the treatment of certain people in the hospital with COVID19. Veklury is investigational because it is still being studied. There is limited information known about the safety and effectiveness of using Veklury to treat people in the hospital with COVID-19. Veklury was shown in a clinical trial to shorten the time to recovery in some people. There are no medicines approved by the FDA as safe and effective to treat people in the hospital who have COVID-19. Therefore, the FDA has authorized the emergency use of Veklury for the treatment of COVID-19 under an Emergency Use Authorization (EUA).

 (Veklury (remdesivir) nedir? Veklury COVID19 ile hastanede bazı hastaların tedavisinde kullanılan bir antiviral araştırma  ilaçtır. Veklury araştırma ilacı olduğundan hala inceleniyor. COVID-19 ile hastanede ki kişileri tedavi etmek için Veklury kullanımının güvenliği ve etkinliği hakkında bilinen sınırlı bilgi vardır. Veklury nin bazı kişilerde iyileşme süresini kısalttığı bir klinik çalışmada gösterilmiştir. CoVID-19 dolayısı ilen hastanede ki kişileri tedavi etmek için güvenli ve etkili olarak FDA tarafından onaylanmış hiçbir ilaç yoktur. Bu nedenle, FDA Acil Kullanım İzni (EUA) altında COVID-19 tedavisi için Veklury acil kullanımı izni verilmiştir)

REMDESEVİR, hepatotoksiktir (karaciğer hasarı)

Hidroxychlorokin ve chloroquine ile beraber kullanılamaz. Anatagonistik etki var