Şimdiye Kadarki En Büyük COVID Aşı Çalışması: Ciddi, ölümcül yan etkileri ortaya çıkarttı

Haber

Şimdiye Kadarki En Büyük COVID Aşı Çalışması: Ciddi, ölümcül yan etkileri ortaya çıkarttı

En büyük küresel aşı güvenliği çalışması, COVID-19 aşılarının beyin, kan ve kalple ilgili sağlık koşullarındaki artışlarla bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

Uluslararası araştırma ekibi, bu koşullardan herhangi birine yakalanma şansının hala çok düşük olduğunu vurguluyor. Kapsamlı araştırmaların, COVİD-19 aşılarının ciddi hastalıklara, ölüme ve uzun süreli COVİD semptomlarına karşı koruma sağladığını gösterdiğini unutmamak gerekir.

Sekiz ülkede 100 milyonun biraz altında Kovid-19 aşılı kişide, aşılamadan sonra 13 spesifik durumun gözlemlenen oranları tesbit edildi.

Yazarlar, çok ülkeli analizlerinin, COVID-19 aşıları ile düşük miyokardit, perikardit, Guillain-Barré sendromu ve serebral venöz sinüs trombozu riskleri arasında önceden belirlenmiş riskleri doğruladığını söylüyor. Ancak çalışmanın devasa boyutu aynı zamanda daha önceki çalışmaların gözden kaçırmış olabileceği daha nadir güvenlik sinyallerini tespit etme şanslarının da yüksek olduğu anlamına geliyordu.

Araştırmacılar, viral vektör aşılarının ardından Guillain-Barre sendromu (sinirleri etkileyen nadir bir bağışıklık sistemi bozukluğu.) vakalarında istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlemledi;  Bu aşıları yaptıran grupta 66 vaka bekleniyordu ve 190 vaka gözlemlendi. Bu artış mRNA aşılarından sonra görülmedi.

AstraZeneca aşısının ilk dozunu takiben, beklenen 21 vakaya kıyasla 69 olayda serebral venöz sinüs trombozu (beyinde bir tür kan pıhtısı) riski beklenenden 3,2 kat daha fazla gözlendi. Riskler Pfizer aşısının ilk dozundan sonra 1.4 kat, ikinci dozdan sonra ise 1,25 kat daha yüksek bulundu.

Mart 2021'de Avrupa'daki bazı ülkeler, gözlemlenen ve beklenen analizlerin trombositopenili hastalarda trombozu bir güvenlik sinyali olarak tanımlamasının ardından AstraZeneca COVID-19 aşısını askıya aldı .

Araştırmada, mRNA aşılarından sonra miyokardit adı verilen kalp iltihabı riskinin daha yüksek olduğunu buldu; Moderna aşısının ikinci dozundan sonra en yüksek oranlar gözlendi.

mRNA aşılarının ilk dozundan sonra perikardit (kalbi çevreleyen doku iltihabı) riski beklenenden 1,7 kat daha yüksekti ve dördüncü dozdan sonra 2,6 kat daha yüksek oldu.

Viral vektör aşılarından sonra transvers miyelit (omuriliğin bir kısmının iltihabı) ve her iki aşı türünden sonra akut dissemine ensefalomiyelit (beyin ve omurilikte iltihaplanma ve şişme) için potansiyel güvenlik sinyalleri bulundu .

Aşılar , COVID-19 salgınının yayılmasını önleyerek sayısız hayat kurtardı ve vakaların çoğunda güvenli ve etkili olduklarına dair güçlü kanıtlar var. Yakın zamanda yapılan bir araştırma , Birleşik Krallık'taki herkesin tam olarak aşılanması durumunda, Kovid-19'un neden olduğu 40.393 ciddi sonuçtan (ölümler dahil) yaklaşık 7.180'inin önlenebileceğini ortaya çıkardı.

Makaleye:https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X24001270?via%3Dihub linkinden veya ekteki dosyadan erişilebilir.

İndirilebilir Dosyalar